Om Squash

Om Squash

Som tävlingsidrott är squash mycket konditionskrävande och tempot ofta högt. Tävlingsmatcher varar oftast mer än en timme. Som motionsidrott bestämmer man själv tempot, men squash har alla möjligheter att ge mycket motion på kort tid.
 

Ursprung

Squash kommer som så många andra bollsporter från England.I sin första gestalt såg man det redan i mitten av 1800-talet. Ett spel som inte alls är likt det vi nu ser på squashbanor världen runt. Det moderna spelet är inte så gammalt. Squashens verkliga bredd och spridning kom under 20- och 30-talen. Det första officiella engelska amatörmästerskapen spelades 1970. Inofficiellt har det spelats om svenska mästerskap sedan 1937.Svenska Squashförbundet bildades 1965 och valdes 1969 in i Riksidrottsförbundet (RF).1930 ägde de första öppna engelska mästerskapen rum, det numera klassiska British Open. Redan från början dominerade de professionella spelarna, främst då från England, Egypten, Pakistan och Australien.Svenska herrlandslaget hävdar sig bra internationellt.Sedan många år ligger herrarna bland de främsta i Europa. Damerna är bland de tjugo främsta i världstoppen..
 

Regler

Rätten att serva avgörs genom att man snurrar en racket. Därefter fortsätter servaren att serva tills han/hon förlorar en bollväxling (rally). Servaren måste serva varannan gång från respektive serveruta. Första serven sker från valfri ruta.
 
Läs mer om spelregler
 

Tjejträning & Juniorträning

Under hösten kommer vi fortsätta hålla tjej -och juniorträningar under onsdagar, fredagar, lördagar samt söndagar. Är du intresserad och vill anmäla dig gör du det genom att
klicka här ->

Mer om Squash

Stegverksamheten och regler

Allmänna regler som gäller för både padel och squash

I stegverksamheten delas spelarna in i pooler om fyra i varje pool och alla möter alla inbördes inom poolen. För att delta i stegen krävs att man är medlem i Helsingborgs Racketklubb. Ansvarig: Anders Mattsson, mail info@racketclinic.se. Intresseanmälan görs till Anders Mattsson. Nya spelare börjar i sista poolen. Har man haft uppehåll mer än 2 omgångar, så börjar man om i sista poolen. Annars placeras man in där man avslutade. Vinnaren: Vinnaren mailar resultatet till info@racketclinic.se. Resultaten finns att se här på helsingborgsracketklubb.se (det finns en skärm och åtkomst till internet vid ingången till rackethallen).

Skulle det uppstå några diskussioner om ned- och uppflyttningar så är Anders Mattsson enväldig domare!

Kan personen/laget inte spela på avsatt tid så är det upp till den som inte kan spela att meddela sin partner och komma överens om en ny tid. Den som bokar av är ansvarig för att boka en ny tid och betala för denna. Den planerade tiden tillfaller den som kan spela. Det är viktigt att spela på utsatt bana annars kommer det att krocka med övriga abonnemang.

Sqaush regler:

Regler: Stegspelet följer de regler som gäller för herrarnas proffstour: Professional Squash Association (PSA) och som även används i herrarnas elitserie i Sverige. Räknesättet är enligt följande:

Matchen spelas bäst av fem game. Varje game spelas till 11 med poäng på varje vunnen boll. Om det står 10 lika måste man vinna gamet med två poängs marginal.

Poängräkning: Vinst med 3-0 ger 5 poäng, 3-1 ger 4 poäng för vinnaren och 1 poäng för förloraren, vinst 3-2 ger 3 poäng för vinnaren och 2 poäng för förloraren. Vinnaren från varje pool flyttas upp en pool och förloraren flyttas ned en pool efter varje spelomgång.

Vinnare i respektive pool är i första hand den som har vunnit alla sina matcher och i andra hand den som har flest poäng. Om två spelare står på samma poäng är det inbördes möte som gäller. Har en spelare förlorat alla sina matcher skall han flyttas ned oavsett om han inte har minst poäng. WO matcher räknas som förlust med 0-3 och bör i största möjliga mån undvikas.

Tider: Matchspel i stegen sker på måndagar kl 17:00-20:00 på banorna 5-6.

Pris: 1500 SEK per person och termin då ingår medlemskap i Helsingborgs Racketklubb.