Om padel

Om PadelÅr 1974 reste Alfonso de Hohenlohe Enrique Corcuera till Mexiko för att bo hos en vän och under sin vistelse blev han intresserad av en ny sport som vännen nyligen hade skapat. Banan hade två st 3 meters väggar vända mot varandra, ett nät över mitten och trådvägg längs sidorna. Spelet spelades med trä paddlar och blev därmed känt som Padel. Entusiastisk över nya den sporten återvände Alfonso Hohenlole till Spanien. Han ändrade några detaljer, skrev ner reglerna för spelet och satte sedan igång med att konstruera de två första banorna i Spanien. Alfonso introducerade spelet bland sina jetset-vänner och sporten blev en succé på väldigt kort tid. Man lyckades locka några berömda stjärnor från tennisen som Manolo Santana. Matcher anordnades för att sprida Padel över Costa del Sol och flera klubbar började att konstruera sina egna banor.1975 bevittnade den argentinska miljonären Julio Menditenguia, en god vän till Alfonso och en regelbunden besökare i Marbella, framgången av Padel. Han beslutade att utveckla sporten i Argentina. På bara några år hade han lyckats få Padel att vara en av Argentinas ledande sporter, med över 2 miljoner spelare och 10.000 byggda banor.
 
Under de följande åren har Padel spridit sig till andra länder som Brasilien, Uruguay, Chile, Paraguay, etc. med många fans. Dess inflytande spred det vidare till Nordamerika och Kanada. Den 25 juli 1991 formades International Federation of Padel med syftet att sprida spelet Padel genom att anordna internationella matcher och man utarbetade en särskild uppsättning regler för internationella spel. År 1992 spelades det första World Padel EM. 11 länder deltog från Amerika och Europa. Padel sprider sig nu genom Europa och padelförbund har redan bildats i Frankrike, Italien, Belgien, Österrike och nu senast i Storbritannien.
 

Regler

• Spelet spelas i par
• Spelarna står i områden som är belägna på varsin sida av nätet. Servaren sätter bollen i spel och mottagaren returnerar bollen.
 
Läs mer om spelregler
 

Padelstegen

Allmäna regler som gäller för både padel och squash

I stegverksamheten delas spelarna in i pooler om fyra i varje pool och alla möter alla inbördes inom poolen. För att delta i stegen krävs att man är medlem i Helsingborgs Racketklubb. Ansvarig: Anders Mattsson, mail info@racketclinic.se. Intresseanmälan görs till Anders Mattsson. Nya spelare börjar i sista poolen. Har man haft uppehåll mer än 2 omgångar, så börjar man om i sista poolen. Annars placeras man in där man avslutade. Vinnaren: Vinnaren mailar resultatet till info@racketclinic.se. Resultaten finns att se här på helsingborgsracketklubb.se (det finns en skärm och åtkomst till internet vid ingången till rackethallen).

Skulle det uppstå några diskussioner om ned och uppflyttningar så är Anders Mattsson enväldig domare!

Kan personen/laget inte spela på avsatt tid så är det upp till den som inte kan spela att meddela sin partner och komma överens om en ny tid. Den som bokar av är ansvarig för att boka en ny tid och betala för denna. Den planerade tiden tillfaller den som kan spela. Det är viktigt att spela på utsatt bana annars kommer det att krocka med övriga abonnemang.

 

Padel regler:

Regler: Stegspelet följer de regler som gäller för herrarnas proffstour, padeln spelas alltid som dubbel och därför behövs två spelare per lag:

Matchen spelas bäst av tre set eller det lag som leder efter 1,5 timme. När det är 5 minuter kvar så spelas det sista gamet. Om det fortfarande är lika då så skiljs lagen åt via ett kort tiebreak till 3. Lagen behöver inte vinna med två bollar i tiebreaket. Det är respektive klocka vid varje bana som gäller om det blir diskussion vilken tid som gäller.

Varje set spelas först till 6 game och vid ställningen 6 lika så spelas tiebreak. Tiebreket spelas först till sju. Padel räknas precis som tennis dvs, 15, 30, 40 och game.

Poängräkning: Poängen ett lag får baseras på hur många set man vinnit. Exempelvis, en vinst med (2-0) ger 2 poäng till vinnaren och 0 poäng till förloraren, 2-1 ger 2 poäng för vinnaren och 1 poäng för förloraren. Om matchen måste brytas efter 1,5 timme så tilldelas poäng efter antal set lagen tagit. Vinnaren från varje pool flyttas upp en pool och förloraren flyttas ned en pool efter varje spelomgång.

Vinnare i respektive pool är i första hand den som har vunnit alla sina matcher och i andra hand den som har flest poäng. Om två lag står på samma poäng är det inbördes möten som gäller. Har ett lag förlorat alla sina matcher skall det flyttas ned oavsett om det inte har minst poäng. WO matcher räknas som förlust med 0-2 och bör i största möjliga mån undvikas.

Tider: Matchspel i stegen sker varje måndag, tisdagar och onsdagar kl 17:00-21:00.

Pris: 3500 SEK per lag och termin och då ingår medlemskap i Helsingborgs Racketklubb.